Waalsprongnieuws

Wijknieuws Woonpark Oosterhout

 

Bouw in Waalsprong vertraagd ( Persbericht Gemeente Nijmegen )

Op 3 mei heeft de Raad van State uitspraak gedaan over de gevolgde MER-procedure (milieueffectrapportage) in de Waalsprong. De Raad heeft beslist dat deze onrechtmatig was. De gemeente start nu zo spoedig mogelijk met een nieuwe MER-procedure. Dit betekent dat een deel van de bouw in de Waalsprong vertraging oploopt. Eind jaren tachtig is de Waalsprong als stedelijke ontwikkeling in beeld gekomen. In de stappen die daarna zijn gezet is rekening gehouden met een MER-verplichting. Daarom is indertijd een vrijwillige MER uitgevoerd in het kader van het Structuurplan. Deze handelswijze is gesteund door de hogere overheden (KAN, provincie, rijk) blijkend uit o.a. de MER- ontheffing die is verleend door de ministers van VROM en LNV in 1996. Ook de rechtbank in Arnhem gaf maart 2000 aan dat de gemeente Nijmegen terecht gebruik maakte van de MER-ontheffing. Daarom is in 2000 ook niet besloten om opnieuw een MER te laten uitvoeren. Wel is gestart met het uitvoeren van een MER-evaluatie. Dit is nu een belangrijke informatiebron voor het kunnen starten met de nieuwe MER-procedure. De uitspraak van De Raad van State is onherroepelijk. Dit betekent overigens niet dat de inhoud van de vrijwillige MER niet goed is geweest. Wel wordt daarmee gezegd dat de procedure die tot nu toe is gevolgd alsnog is verworpen. Gevolgen De uitspraak van de Raad van State betekent niet dat we stoppen met alle activiteiten in de Waalsprong. De activiteiten die over onherroepelijke vergunningen beschikken worden gerealiseerd. Voor de lopende werkzaamheden is een overzicht gemaakt van de consequenties (zie bijgevoegde brief aan de raad). Er is vastgesteld dat er zo'n honderdtachtig gedupeerde kopers zijn. De bouwers zullen spoedig overleg voeren met hen en per koper wordt op maatwerk naar een oplossing gezocht.

Voor alle overige betrokkenen is het Open Huis het centrale informatiepunt, telefoon: 024-3292408. Openingstijden van maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur. Daarnaast wordt er informatie verstrekt via de site van de Gemeente Nijmegen www.nijmegen.nl en de gemeentelijke pagina in de Brug.

( bron: www.nijmegen.nl; website Gemeente Nijmegen )

 

Raad van State: bouwstop Waalsprong Nijmegen

Nijmegen moet in een deel van de Waalsprong in Lent de bouw van huizen stilleggen. Gisteren oordeelde de Raad van State dat Nijmegen niet aan alle wettelijke voorwaarden heeft voldaan om in uitbreidingsgebied ten noorden van de stad te mogen bouwen. Het kan de gemeente enkele miljoenen guldens gaan kosten. Nijmegen heeft verzuimd om een milieu effect rapportage (mer) te maken voor het gebied waar tot 2005 zo'n 6500 woningen zouden moeten verrijzen. De gemeente meende dat een mer van negen jaar geleden nog zou gelden. Werkgroep De Groene Long uit Oosterhout verzette zich daartegen en kreeg na jaren van procederen gisteren gehoor bij 's lands hoogste rechtscollege. Volgens verantwoordelijk wethouder P. Depla moet er nu alsnog een mer opgesteld worden. 'Dat betekent dat we niet meer kunnen bouwen, behalve op die plekken waarvoor de vergunningen al onherroepelijk zijn.' De Groene Long zegt het doorzetten van ook die bouwactiviteiten bij de rechter aan te zullen vechten. 'Want de mer-plicht geldt voor alle 6500 woningen', stelt werkgroepvoorzitter J. Coopmans. Het opstellen van het milieurapport gaat op zijn minst een klein jaar duren. Volgen er procedures tot aan de Raad van State en mag de gemeente daardoor de bouw niet herstarten, dan dreigt een vertraging van jaren. 'Maar daar gaan we niet van uit', aldus Depla. De gemeente wil de tijd die nodig is voor de mer benutten om de nieuwbouwplannen te verbeteren en dusdanig voor te bereiden dat er 'een vliegende start' gemaakt kan worden zodra de toestemming voor de bouw er is. De wethouder hoopt zo wat tijd terug te kunnen winnen. Wat de vertraging van de nieuwbouw in het Waalspronggebied mogelijk gaat kosten en hoeveel woningen nu met een jaar vertraging opgeleverd zullen worden, wist Depla gisteren nog niet. 'Het is nog te vroeg daar concrete uitspraken over te doen.' Bij een eerdere vertraging van de bouwplannen in het Waalspronggebied is gesproken over alleen al een renteverlies van drie ton per maand. De gemeente moest toen een streep zetten door 1500 geplande woningen in Lent. Daar moet mogelijk een nevengeul gegraven worden om in periodes van hoogwater de Waal te ontlasten.

( De Gelderlander, 05-05-2001 )

 

Voortgang Waalsprong onzeker

Met de uitspraak van Raad van State dat de gemeente Nijmegen voor het Waalspronggebied een Milieu Effecten Rapportage (MER) moet maken is de voortgang van het grootschalige bouwproject onzeker geworden. Buiten de vraag hoelang de bouw vertraagd wordt door de MER-procedure, kan het milieurapport ook tot gevolg hebben dat de bouwplannen moeten worden gewijzigd. De Raad van State oordeelde gisteren dat de gemeente Nijmegen ten onrechte geen MER heeft opgesteld voor het Waalspronggebied. Een teleurgestelde wethouder Depla stelde gisteravond dat het minimaal negen maanden gaat duren om dat alsnog te doen. 'Dat is snel, maar er zijn al veel voorbereidende werkzaamheden voor gedaan.' Nijmegen dacht de MER die in 1992 gemaakt is ten behoeve van de keuze voor de locatie van de grootschalige woningbouw nog geldig zou kunnen zijn. Het gemeentebestuur meende hiervoor toestemming te hebben van de minister, maar Raad van State oordeelt nu dat dit niet zo is. Vorig jaar voerde Nijmegen wel nog een evaluatie uit van de milieu-effecten van de Waalsprong. Conclusie: de grootschalige nieuwbouw voldoet aan de modernste milieu-eisen. Voor de werkgroep De Groene Long, die al jaren strijdt voor een nieuwe MER, was die evaluatie onvoldoende. De Groene Long wil een onafhankelijke toetsing, volgens voorzitter J. Coopmans omwille van de veiligheid en de leefbaarheid voor de nieuwe bewoners. Die toetsing komt er nu dus alsnog, door een onafhankelijke MER-commissie. Hoe snel die het milieurapport af heeft, is niet duidelijk. Ter vergelijking: alleen al het bepalen welke aspecten in de rapportage beoordeeld moeten worden was bij het opstellen van de MER voor de tweede Waalbrug al zo'n half jaar nodig. Onzeker is ook wat de gevolgen zijn van eventuele beroepsprocedures tegen de MER bij Raad van State. Gaat daar een opschortende werking van uit, dan kan de vertraging van de bouw jaren gaan duren. Depla: 'Maar vooralsnog leeft bij ons de veronderstelling dat we over negen maanden aan de slag kunnen.' Volgens de wethouder kan de geplande bouw in Visveld gewoon doorgaan. 'Op andere locaties moeten we nog bekijken hoe het met de lopende procedures gesteld is.' Coopmans bezweert echter dat het er niet toe doet in welk stadium de procedures zijn. Hij stelt dat wat De Groene Long betreft 'Nijmegen zwaar de pisang is' als waar dan ook in het Waalspronggebied maandag de bouwvakkers weer aan het werk gaan. 'Dan stappen we naar de rechter om een bouwstop af te dwingen.' De Groene Long stelt dat de gemeente zelf de huidige vertraging van de bouw veroorzaakt heeft. 'We hebben ze vier jaar geleden al gewezen op deze fout. Maar kennelijk werd het niet van belang gevonden om naar de eigen burgers te luisteren.'

( De Gelderlander, 05-05-2001 )

 

Gevolgen uitspraak Raad van State voor Waalsprong

De bouwstop treft vooral bouwvlekken Oosterhout Oost en West (circa 1100 woningen), Lent Visveld (1 woningen) en Lent Kriekengaard (65 woningen). In deze drie gebieden zou in de loop van dit en volgend jaar met de bouw van nieuwe huizen begonnen worden. Die bouw zal moeten wachten op de afronding van de procedure voor de nieuwe milieu-effectrapportage. Daarmee is zeker anderhalf jaar gemoeid. Circa 180 huizenkopers zijn direct gedupeerd door de bouwstop. Het gaat om mensen die afgelopen maanden een woning gekocht hadden in een gebied waar voorlopig als gevolg van de uitspraak van de Raad van State niet gebouwd kan worden. Ook de groep kopers die een huis op het oog had in het gebied waar de grond niet bouwrijp gemaakt mag worden, is gedupeerd door de uitspraak. De bouwbedrijven treden op korte termijn met deze gedupeerden in overleg. Of de lopende procedure rond de vaststelling van nieuwe bestemmingsplan Woenderskamp-Hof van Holland (regelt bouw circa 1800 woningen vanaf 2004) kan worden voortgezet is onduidelijk. Datzelfde geldt voor het bestemmingsplan Stadsas dat de aanpassing van de A325 regelt. De gemeente heeft goede hoop dat het bestemmmingsplan Vossenpels dat de aanleg van nieuwe sportvelden regelt, wel kan worden doorgezet. Hiervoor zou geen milieu-effectrapportage nodig zijn. De aanleg van het nieuwe sportpark is gepland in 2002. De gerealiseerde woningen in Oosterhout en Lent, totaal circa 1, staan niet ter discussie. Ook de 165 woningen waaraan momenteel gebouwd wordt in Visveld Noord kunnen worden afgebouwd. De fietsbrug langs de spoorbrug kan volgens plan worden aangelegd. Hiermee wordt nog dit jaar begonnen. Onduidelijk is of de werkzaamheden voor het ondergronds brengen van de hoogspanningsleidingen in het Waalspronggebied en de aanleg van het definitieve verwarmingsnet voor de nieuwe wijken kunnen doorgaan. Het winkelcentrum Oosterhout kan alleen afgerond middels een aparte planologische procedure. Het nieuwe medisch centrum in Oosterhout mag voorlopig niet gerealiseerd worden. Ter overbrugging komt er een tijdelijke vestiging.

( De Gelderlander, 10-05-2001 )

 

Gedeputeerde: Stad valt niks te verwijten

Gelders gedeputeerde Th. Peters vindt dat de gemeente Nijmegen niets te verwijten valt in de kwestie bouwstop Waalsprong. Een trieste dag voor de gemeente, zo spreekt Gelders gedeputeerde Th. Peters de Nijmeegse wethouder P. Depla na. Triest voor de gemeente, maar vooral voor de woningzoekenden die dachten een droomwoning in de Waalsprong te betrekken. Kopers van woningen in het Waalspronggebied krijgen mogelijk met veel ellende te maken. Sommigen hebben misschien al hun oude huis verkocht met het oog op de bouw van hun nieuwe huis bij Lent of Oosterhout. Maar wanneer die bouw start, is plots onzeker geworden. Die mensen zitten dus klem. Peters, verantwoordelijk voor de Ruimtelijke Ordening in Gelderland, spreekt van een bizarre ontwikkeling waarbij Nijmegen 'het slachtoffer is geworden van een ingewikkelde juridische kwestie en nieuwe jurisprudentie op het gebied van de milieueffectrapportage en de ruimtelijke ordening." Volgens Peters heeft de Raad van State geen enkel oordeel uitgesproken over de kwaliteit van de bouwplannen in de Waalsprong. "Inhoudelijk staat de Waalsprong zelfs helemaal niet ter discussie. De vraag waar het om gaat is of de gemeente wel de juiste procedure heeft gevolgd." Volgens Peters ging de gemeente Nijmegen er terecht vanuit dat zij juist heeft gehandeld. "Talloze malen heeft de lagere rechter Nijmegen immers gelijk gegeven. Pas in de slotzaak heeft de Raad van State anders beslist." De kwestie waar het om draait, is zo ingewikkeld dat alleen juridisch hoger geschoolden nog zinnige aanbevelingen kunnen doen over vervolgstappen. Volgens Peters is het bijna niet in gewone mensentaal uit leggen waarover Nijmegen gestruikeld is. "Nijmegen had wel degelijk een ontheffing voor een milieueffectrapportage van de minister voor de stadsuitbreiding. Er was voldoende milieuonderzoek gedaan. Maar de Raad van State heeft nu gezegd dat die ontheffing niet op het goede moment en het juiste plan is verstrekt." Volgens Peters had Nijmegen dit nooit vooraf kunnen weten. Afgelopen jaren is de wetgeving op het gebied van de Ruimtelijke Ordening aangepast en dat levert in zaken voor de Raad van State nieuwe jurisprudentie op. "Zoiets is niet te voorspellen." De gedeputeerde is er overigens van overtuigd dat Nijmegen niet per se een geheel nieuwe milieueffectrapportage hoeft uit te voeren zoals sommige deskundigen beweren. Volgens Peters kan Nijmegen de problemen in de Waalsprong ook repareren via een herziening van het Regionaal Structuurplan van het Knooppunt Arnhem-Nijmegen.

( De Gelderlander, 10-05-2001 )

 

Terug naar begin