Talis

Talis in Woonpark Oosterhout - Oost

Halverwege 2001 start Talis Woondiensten met de bouw van een drietal projecten in woonpark Oosterhout. Het gaat om een mix van koop- en huurwoningen. De prijzen van de koopwoningen zijn circa 265.000 gulden.  Talis Woondiensten is bereikbaar via nummer 024-3523911.

 

De Lanen: Deze 78 woningen komen in het middengebied van De Elten.

Architectenbureau Wiegerinck heeft de 78 woningen ontworpen voor Talis. In de gevels van de woningen zijn witte blokken aangebracht. In plaats van een eentonige rechte lijn ontstaat hierdoor ritmiek in het gevelbeeld. De basis van de plattegrond van deze woningen vormt de keuken, die in het midden van de woning is gelegen. Alle voorzieningen, die dit centrale punt biedt, bevinden zich binnen handbereik. Op de koppen van dit project staan grotere woningen met torentjes, waarin zich een extra werkkamer en een torenkamer bevindt.

De Scheg: 52 woningen langs de zuidflank van de wijk. Twee lichtgebogen huizenblokken omsluiten een ovaalvormige groene ruimte. Op een hoek van ieder blok staat een 'wachttoren'.

Architectenbureau RDM heeft in samenwerking met Molenaar & Van Winden Architecten de 52 woningen voor Talis ontworpen. De standaardwoning uit dit project heeft ca. 100 vierkante meter vloeroppervlakte. Om deze zo breed mogelijk in te kunnen vullen, is geprobeerd de plattegrond van de woningen zo flexibel mogelijk te maken. In de koopwoningen van het project zal deze plattegrond in ieder geval worden gerealiseerd. Bewoners kunnen vervolgens kiezen voor een eetkamer aan de voorzijde, of ze kunnen de keuze maken in dit gedeelte van de woning een slaapkamer, een werkkamer, een ruime hal etc. te realiseren.

 

Oosterhout-Oost: 72 woningen in licht gebogen huizenblokken die de loop van de lanen volgen. De hoekwoningen zijn koopwoningen; de tussenwoningen huurwoningen. Het gebiedje ligt aan de noord-oostelijke flank van De Elten.

Architectenbureau Inbo ontwierp de 70 woningen voor Talis. Tweederde deel van deze woningen is gelegen aan een groene ruimte. Om die ruimte tot één gebied te maken, werd aan de woningen een verandastrook verbonden. Het resultaat is een terras dat als het ware met de voeten in het groen staat. In de woningen zelf creëren de centraal gelegen keuken, de compacte hal en open trap een ruimtelijk effect.
De overige woningen van dit project zijn gelegen aan gebogen lanen. De ene keer zijn ze voorzien van een erker en de andere keer van een veranda. De hoekwoningen zijn voorzien van een royale erker bestaande uit veel glas.

( tekst: 'De Brug', 29-11-2000; geredigeerd )