Waalsprongnieuws

Wijknieuws Woonpark Oosterhout

'Vrees PvdA over ontsluiting Waalsprong is terecht'

Nijmegen doet er goed aan 'heel kritisch' te kijken naar de ontsluiting van de Waalsprong. Anders loopt de stad misschien het risico te worden geconfronteerd met Amersfoortse toestanden. Daar werd de bouw van een stadsdeel dat in grootte vergelijkbaar is met de Waalsprong, stilgelegd omdat twijfels bestonden over de bereikbaarheid. In die zin bevestigt woordvoerster Ruth Gorissen van de gemeente Amersfoort de vrees van de Nijmeegse PvdA-fractievoorzitter T. van Vroenhoven. Hij drong er woensdagnacht in de gemeenteraad met klem op aan onderzoek te doen naar een stadsbrug, maar schrok er uiteindelijk voor terug dat af te dwingen van het college. Van Vroenhoven benadrukte dat bewoners van de Waalsprong er mogelijk geen genoegen mee nemen als beloftes over de bereikbaarheid van het stadsdeel niet worden nagekomen en met claims komen. In dat verband wees hij op de ervaringen in Amersfoort. Van individuele claims is daar geen sprake geweest, wel van een collectieve. Dat die vorig jaar zomer door de Raad van State werd gehonoreerd, sloeg in als een bom. De bouw van het stadsdeel Vathorst, die nu nog moet beginnen, werd er een jaar door opgehouden. "En dat heeft ongelooflijk veel geld gekost, in de miljoenen."

Vathorst wordt met 11.000 woningen ongeveer even groot als de Waalsprong. 'Verontruste burgers', verenigd in de Samenwerkende Groeperingen Leefbaar Amersfoort, waren niet gerust op de manier waarop de gemeente de ontsluiting van Vathorst op dat moment had uitgewerkt. Een bouwstop was het gevolg. Volgens Gorissen was wel degelijk het een en ander op papier gezet. Er waren echter nog gesprekken nodig met onder meer de provincie en buurgemeenten voordat die plannen verder in detail konden worden ingevuld. "Er moesten nog stappen worden gezet. Maar wij achtten de kans reëel dat toezeggingen zouden worden waargemaakt." Tot verrassing van de gemeente moest het plan -een aansluiting op de snelweg A28- van de Raad van State echter op voorhand worden 'dichtgetimmerd.' Amersfoort was er tot dan toe van uitgegaan dat de puntjes op de 'i' konden worden gezet terwijl de bouw al gaande was. "Het gaat om een proces van twaalf jaar. Dan heb je in het beginstadium uiteraard wat open eindjes." Vathorst werd uiteindelijk gered doordat Rijkswaterstaat alsnog akkoord ging met een oprit van de wijk op de snelweg.

De consequenties van de tussenkomst van de Raad van State zijn volgens Gorissen verstrekkend. De miljoenen aan renteverlies moeten namelijk via de grondexploitatie worden terugverdiend. Hoe, dat is nog steeds geen uitgemaakte zaak. "We willen 33 procent sociale woningbouw maar dat kwam hierdoor ter discussie te staan. Verder hebben we hoge ambities wat betreft de soort wijk die het moet worden. Zo willen we zorg, gezondheidszorg en onderwijs clusteren. Nu wordt bekeken of dat nog haalbaar is." Van Vroenhoven wil zich onder meer indekken voor een eventuele toetsing door de rechter. "Als gemeente moeten wij alles in het werk stellen om de bereikbaarheid te garanderen. Want de rechter zal in zijn beoordeling van een claim de vraag stellen: gemeente wat heb je eraan gedaan?" Gorissen onderschrijft zijn waarschuwende woorden. "Kijk er heel kritisch naar. Wek je geen valse verwachtingen? En bekijk de zaak ook door de bril van de rechter. Ik kan me voorstellen dat als mensen in Nijmegen deze zaak hebben gevolgd, ze hetzelfde proberen."

( bron: De Gelderlander, 28-09-2001 )