Waalsprongnieuws

Wijknieuws Woonpark Oosterhout

"Als een noodrem in 'n sneltrein in volle vaart"

Projectleider Wim van der Valk is teleurgesteld. De man, die verantwoordelijk is voor een ordelijke aanleg van de infrastructuur in het nieuwbouwgebied Waalsprong in Oosterhout en Lent vindt dat de door de Raad van State opgelegde bouwstop een 'gigantische verspilling van energie, talent, tijd, kennis en ook geld tot gevolg heeft. "We hebben hier maanden in geïnvesteerd. We waren net lekker een beetje op gang. Het is alsof je in een sneltrein zit waar plotseling iemand aan de noodrem trekt. Ineens was het afgelopen." Het jongste besluit van de Raad van State om ook de aanleg van de infrastructuur (wegen, riolering, afwateringswerkzaamheden) stop te leggen heeft vooral gevolgen voor de vennootschap onder firma De Driesprong. Drie grote wegenbouwbedrijven, Heijmans, HBG Infra en BAM Infra, hebben speciaal voor de Waalsprong de handen ineengeslagen en samen De Driesprong vof opgericht. "Het voordeel van deze samenwerking is dat je gericht kunt plannen", zegt Van der Valk. "Je weet waar je over twee maanden bezig bent en waar over drie jaar. Dat heeft voor iedereen voordelen, voor de bewoners, voor de aannemers, voor de projectontwikkelaars en ook voor ons personeel."

Van der Valk denkt dat hij nog een paar dagen werk heeft voor zijn mensen en de onderaannemers. In de zogenoemde vlek 20 in het Visveld-Noord ten noorden van Lent mag het terrein alleen nog maar geëgaliseerd worden. De Raad van State legde de eigenlijke werkzaamheden stil omdat die bedoeld zijn om de bouw van woningen voor te bereiden. Dat verhoudt zich, aldus de Raad van State, niet met de eis dat er een nieuwe Milieu Effecten Rapportage (mer) gemaakt moet worden. "We kunnen natuurlijk niet al het werk ineens uit onze handen laten vallen", zegt Van der Valk. "Dat zou gevaar opleveren. Dus maken we de puttten dicht, sluiten de riolering af en gaan het terrein zo veel mogelijk egaliseren. . We kunnen ons geen ongelukken veroorloven. Nog een paar dagen werk en het is afgelopen." "Als je er nu gaat kijken zie je veel geweld. Iedereen is met man en macht bezig om de boel zo veel mogelijk af te ronden en dan kunnen ze naar huis. Over een week zie je daar niks meer. Dan is alles uitgestorven." Een chauffer van een shovel uit Gaanderen weet niet waar hij volgende week aan het werk zal zijn. "Mijn baas weet het niet eens." Hij is aan het werk aan de ventweg die wordt aangelegd voor de bewoners van de Vrouwe Udasingel.

De atelierwoningen die daar gebouwd worden, zijn voorlopig de laatste van het Visveld-Noord. Bewoonster Antoinette Kruissen vindt het niet zo heel erg. "Wij kijken uit over een lege vlakte die langzaam groen gekleurd zal zijn van het onkruid. Dat lijkt me wel mooi. Ik vind het niet erg om geen overburen te hebben. Van de andere kant, het wordt niet af. Zelf heb ik geen kinderen. Maar voor de mensen hier die schoolgaande kinderen hebben, is het wel lastig. Want de school wordt ook niet gebouwd en er komen geen winkels", zegt Kruissen. Haar buurman Albert Sier denkt er hetzelfde over. "Het enige probleem is dat er geen winkels zullen komen. En ik denk dat het voor mensen met kleine kinderen ook erg vervelend is. Waar moeten die mensen hun kinderen naar school laten gaan? In Nijmegen, in Lent of misschien wel in Elst?"

Projectleider Van der Valk: "Wie is hier nou gelukkig mee? Dat vraag ik me echt af. Over twee, drie jaar gaat het toch weer door." Hij heeft geen zin om een zondebok aan te wijzen. "Feit is de uitspraak van die rechter. Daar houden we ons aan. We hebben geen keus. Maar weet je wat voor ons een groot probleem wordt? Wij moeten straks al die aannemers met hun personeel naar huis sturen. Die vinden wel weer werk, vooral de goeien. Maar zie ze maar weer eens terug te krijgen. Dat wordt ons grote probleem. Hetzelfde geldt voor de aannemers. Als er straks in pakweg 2004 weer gebouwd mag worden, moet er ineens een enorm aantal huizen gebouwd worden. Er is nu al een tekort aan goede vaklieden. Dat wordt straks nog veel erger, dat durf ik wel te voorspellen."

( bron: De Gelderlander, 26-06-2001 )