Waalsprongnieuws

Wijknieuws Woonpark Oosterhout

Schorsing bouwplan weer tegenvaller Waalsprong

Na een succesje eerder rond de afbouw van winkelcentrum Oosterhout, heeft de gemeente Nijmegen gisteren opnieuw een fikse tegenvaller in het project Waalsprong moeten incasseren. De Raad van State, de hoogste bestuursrechter in ons land, heeft besloten dat Nijmegen ten onrechte is blijven doorwerken aan de afronding van enkele bouwklussen in Lent en Oosterhout. De rechter wil dat Nijmegen hiermee stopt.

Eerst moet er een officiële milieu-effectrapportage (mer) worden gemaakt van de gevolgen van de bouw van een nieuwe stadswijk in de Over-Betuwe. Dat laatste was al begin mei bepaald door de raad, maar Nijmegen dacht dat enkele kleinere klussen nog wel afgemaakt zouden kunnen worden. De rechter heeft gisteren verder het bestemmingsplan woonpark Oosterhout voorlopig geschorst. Dit plan voorziet in de bouw van 1900 woningen. Onduidelijk is of die schorsing alsnog de afronding van het winkelcentrum Oosterhout kan tegenhouden. Deskundigen konden daar gisteren nog geen eensluidend antwoord op geven. Mogelijk dat tegenstanders van afbouw - onder meer de ondernemers in Oosterhout (Valburg) en de dorpsraad - via een nieuwe zaak voor de rechter de afbouw definitief stil kunnen leggen. In dit verband is het interessant dat de dorpsraad en de ondernemers bij de inspraak op de startnotitie voor de nieuwe mer aan de gemeente Nijmegen hebben laten weten dat het winkelcentrum bij woonpark Oosterhout op de verkeerde plek is gepland. Zij willen de winkels in de groene bufferzone, wat dichter op de oude kern Oosterhout.

De gemeente Nijmegen wist vooraf dat zij zwak stond in bovengenoemende zaken voor de Raad van State. Maar wethouder Depla had enige hoop dat de Raad van State begrip zou tonen voor de wens van Nijmegen om in ieder geval het bouwrijpmaken van Visveld-Noord in Lent te mogen afronden. De werkzaamheden in Visveld-Noord waren al een heel eind gevorderd. Direct stoppen met de werkzaamheden zou verspilling van geld zijn, meende wethouder Depla. Het zou ook veiliger zijn om de klus af te ronden. Een herstart in een latere fase, na afronding van de mer, zou extra geld gaan kosten. Deze smeekbede van de gemeente is door de bestuursrechter volledig genegeerd. Er is puur naar de formele kant van de zaak gekeken. Nijmegen heeft geen juist milieu-onderzoek gedaan en daarom mogen er voorlopig geen huizen meer bijgebouwd worden. Bouwrijpmaken is evenmin toegestaan. Want dat laatste doe je alleen ter voorbereiding op de bouw van woningen, is de redenering van de hoogste bestuursrechter. Ook het bouwrijpmaken is daarom mer-plichtig.

De gemeente was gisteren niet bereikbaar voor een reactie op deze nieuwe tegenvaller. Eerder is duidelijk geworden dat met de uitwerking van de nieuwe mer zeker anderhalf jaar gemoeid is. Als alles meezit en er geen nieuwe bezwarenprocedures volgen is in december 2002 een herstart van de Waalsprong mogelijk. Maar een uitstel tot voorjaar 2004 is ook mogelijk

( bron: De Gelderlander, 22-06-2001 )