Waalsprongnieuws

Wijknieuws Woonpark Oosterhout

Nog altijd onzekerheid over extra kosten voor de Waalsprong

Het is nog altijd niet mogelijk een goede schatting te maken van de extra kosten voor de gemeente Nijmegen van het uitstel van de woningbouw in het Waalspronggebied. Vooralsnog houdt de gemeente rekening met een extra tegenvaller van enkele miljoenen maximaal oplopend tot vijf, zes miljoen gulden. Dat laatste is heel vervelend, meent wethouder Depla, verantwoordelijk voor de stadsuitbreiding. Maar hij ligt meer wakker van het feit dat woningzoekenden nu nog langer op een woning moeten wachten. Volgens Depla is de druk op de woningmarkt enorm Mensen staan te springen om een nieuwe woning. "De vertraging voor het woningbouwprogramma, dat is de echte pijn. We hebben veel woningzoekenden de komende anderhalf jaar weinig te bieden."

Kort voor de zomer zijn de bouwactiviteiten in het Waalspronggebied vrijwel stil komen te liggen. De Raad van State legde de gemeente de plicht op eerst een nieuwe milieu-effectrapportage (mer) te maken van de stadsuitbreiding rond Lent en Oosterhout. Nijmegen moet opnieuw de gevolgen van de Waalsprong voor de verkeersstromen, de voorzieningen, het milieu en het waterbeheer in beeld brengen. Ook over zaken als de dichtheid van wijken, de toekomst van de A325 en de veranderingen van de oorspronkelijke landschappen en dorpen moet gerapporteerd worden. In de loop van volgend jaar moet die mer op tafel liggen. Eind 2002 worden dan de eerste nieuwe bestemmingsplannen gepresenteerd die de weg vrij maken voor de bouw van nieuwe wijken. De schadepost voor de gemeente kan meevallen omdat het uitstel ook kansen biedt voor een nieuwe invulling voor het Waalspronggebied. Zo wordt er op dit moment gedacht aan extra woningbouw op aantrekkelijke plekken. Bijvoorbeeld rond het geplande plassengebied. Hier kan gebouwd worden voor de bovenkant van de woningmarkt (duurdere huizen, met grotere opbrengst voor de gemeente en projectontwikkelaars). Verder is gesuggereerd om rond Lent compactere wijken te bouwen. Meer huizen op een vierkante kilometer levert extra geld op.

Toch gaat de gemeente ervan uit dat het uitstel een groter nadelig saldo op de grondexploitatie oplevert. Er was overigens al voordat de bouwstop actueeel werd rekening gehouden met een nadelig saldo op de grondexploitatie van bijna tien miljoen gulden. Een nog hoger verlies kan de gemeente dekken uit de risicopot van het Gemeentelijk Grondbedrijf voor de Waalsprong. Die pot is afgelopen jaren aangevuld tot een bedrag van vijftig miljoen gulden.

( bron: De Gelderlander, 17-09-2001 )