Waalsprongnieuws

 

Nijmegen dreigt: niet meewerken aan dijk Lent

De mogelijkheid dat Nijmegen niet meewerkt aan de dijkverlegging in Lent is nadrukkelijk aanwezig. Dat liet wethouder Depla (PvdA, Volkshuisvesting) gisteren na een anderhalf uur durend gesprek met staatssecretaris De Vries (VVD, Waterstaat) in een reactie doorklinken. Beide partijen zijn het niet eens geworden over het advies dat oud-staatssecretaris Brokx vorige maand uitbracht, over de dijkverlegging in Lent. Brokx vindt dat Nijmegen niet alleen schadeloos moet worden gesteld, maar ziet ook grond voor compensatie. Dat zou bijvoorbeeld kunnen door het Rijk te laten meebetalen aan een extra Waalbrug. Hij heeft hiervoor overigens geen heldere juridische formuleringen gebruikt. Dat laatste wordt door de gemeente betreurd. Wel heeft Brokx in zijn advies opgenomen dat als Nijmegen niet meewerkt het Rijk alleen met 'paardenmiddelen' kan afdwingen dat de dijkverlegging doorgaat. Nijmegen heeft immers eerder met het rijk contracten getekend over de bouw van 6500 woningen in de Waalsprong voor 2006.

De Vries zei gisteren tijdens het overleg dat ze 'goede nota' heeft genomen van deze opmerking van Brokx. Gisteren is duidelijk geworden dat de staatssecretaris voor de zomer een concreet voorstel op tafel wil leggen over het vergoeden van de schade. Over een mogelijke compensatie is De Vries tot nog toe zeer terughoudend geweest. De Nijmeegse wethouders kwamen gisteren na het overleg met De Vries met een gezicht op onweer naar buiten. Op de vraag wanneer hij overeenstemming verwacht over de dijkverlegging antwoordde Depla grimmig dat 'er ook geen akkoord kan komen'. Nijmegen houdt dan vast aan de huidige bouwplannen in de Waalsprong, inclusief de bebouwing van De Stelt. Zoals gezegd maken die plannen onderdeel uit van wettelijk vastgelegd Rijksbeleid. De Nijmeegse delegatie, waarin ook wethouder Bruls (CDA, Economische Zaken), heeft de staatssecretaris gezegd zich te zullen beraden.

Lentenaren presenteren vandaag in het Haagse Nieuwspoort hun alternatief voor de dijkverlegging bij Lent. Zij pleiten voor aanleg van een nevengeul in het uiterwaardengebied voor Lent (plan Van Ellen) en uitstel van de woningbouw in De Stelt. Over enkele tientallen jaren zou dan nog eens naar een dijkverlegging gekeken kunnen worden. De 'Federatie DLV' (De Lentse Variant, een samenwerkingsverband van alle Lentse buurt- en straatgroepen rond de dijkenzone) hoopt de Tweede Kamer zover te krijgen dat die het alternatief alsnog laten onderzoeken.

( 'De Gelderlander', 16-03-2001 )