Waalsprongnieuws

Wijknieuws Woonpark Oosterhout

Fietsbrug: partner zet Nijmegen klem

Heijmans, een vaste partner van de gemeente Nijmegen in de Waalsprong, heeft het stadsbestuur verrast met de torenhoge offerte voor de fietsbrug over de Waal langs de spoorlijn. Dat blijkt uit de vrijgegeven informatie over de aanbesteding van de fietsbrug. Heijmans ging in zijn offerte 60 procent boven de begroting. Met als gevolg dat de aanbesteding is opgeschort en er druk overleg is over de fietsbrug: het ontwerp aanzienlijk versoberen of nieuwe aannemers zoeken die de burg voor minder geld willen bouwen. Heijmans is een van de vijf projectontwikkelaars die enkele jaren geleden met de gemeente overeenkwamen de hele Waalsprong te ontwikkelen. De gemeente Nijmegen heeft de aanleg van de fietsbrug ('langzaamverkeerverbinding') steeds als onderdeel gezien van de totale ontwikkeling van het nieuwe stadsdeel benoorden de Waal. Met een hoge inschrijving zet Heijmans Nijmegen met de rug tegen de muur, omdat de fietsverbinding, vastgeklonken aan de spoorbrug, zeer gewenst is.

Heijmans Staalbouw in Rosmalen verdedigt bij monde van directeur Van Hutten de hoogte van de offerte met het verwijt dat de opdrachtgever met een ondeugdelijke begroting heeft gewerkt. Van onderlinge afspraken tussen bruggenbouwers om de prijs hoog te houden is volgens hem geen sprake: "Ja, absolute nonsens." Dat Heijmans een strategische partner van de gemeente Nijmegen is bij de aanleg van de Waalsprong, speelt volgens Heijmans-directeur Van Hutten geen rol. "Daar weet ik niets van. Ja, ik weet dat Heijmans in de Waalsprong werk uitvoert, maar dat is een ander bedrijfsonderdeel dan Heijmans Staalbouw. Nee, daarover praten wij niet. Deze aanbesteding was een losstaand verhaal." De gemeente heeft de kosten van de fietsbrug simpelweg veel te laag ingeschat. "Wij zijn zeer ontstemd over de wijze waarop de tegenpartij begroot heeft", zegt Van Hutten. Preciezer wil hij niet zijn, omdat zijn bedrijf inmiddels een nieuwe offerte de deur heeft uitgedaan. Na overleg met Railinfrabeheer, het bedrijf dat op verzoek van Nijmegen de fietsbrug aanbesteedt, is gekeken of voor minder geld die brug er alsnog kan komen. Heijmans Staalbouw denkt dat dat kan als het ontwerp 'soberder' wordt. Van Hutten wil niet zeggen of hij dan wel binnen de gemeentelijke begroting van 27 miljoen gulden kan blijven en wat die versobering precies inhoudt.

De Nijmeegse wethouder Depla voelt zich niet aangesproken door de harde woorden van de Heijmans-directeur over de projectbegroting. "Railinfrabeheer verzorgt de aanbesteding, want de spoorbrug is van hen. Zij zijn deskundig."

( bron: De Gelderlander, 15-08-2001 )