Waalsprongnieuws

Wijknieuws Woonpark Oosterhout

Zuiveringsschap staat al klaar voor badwater Waalsprong

Een slechte dag in de Over-Betuwe ergens in 2015. Half acht 's morgens en hondenweer. In de nieuwe wijken van de Waalsprong, in Lent en Oosterhout, worden tanden gepoetst, wordt gedoucht en geplast. Intussen komt het water ook met bakken uit de hemel. In een bescheiden gebouw op een verscholen plekje aan de Bouwlustlaan in Ressen slaan krachtige elektromotoren aan. De pompen die ze aandrijven, gaan op volle toeren. Honderdduizenden liters rioolwater pompen ze weg uit de Betuwe, richting waterzuivering. En zolang het goed gaat, geen klant die er bij stilstaat.

Ing. Jan van Paassen van het Zuiveringsschap Rivierenland daarentegen raakt niet gauw uitgepraat over het rioolgemaal 'Waalsprong' dat vandaag officieel in gebruik wordt genomen. "Een pracht van een gemaal. Echt een juweel." De buitengevel is grotendeels uitgevoerd in golvende, antracietkleurige bakstenen, die met hun vorm verwijzen naar water. Maar ook door zijn capaciteit is het gemaal bijzonder. "Deze heeft een capaciteit van maximaal 2500 kubieke meter per uur. Om een idee te geven: boven de duizend kuub komt zelden voor." Het gemaal is speciaal op de groei gebouwd om onder anderen de tienduizenden inwoners van de Waalsprong anno 2015 te bedienen. Zij zijn als het om vervuiling gaat volgens de prognoses goed voor ruim 36.000 inwonerequivalenten. Daarnaast zal het gemaal ook het toilet-, bad- en ander afvalwater van Oosterhout, Lent en het multimodaal transportcentrum naar Arnhem sturen. Daarvoor is een zes kilometer lange persleiding aangelegd tot aan de bestaande leiding nabij de Linge in Elst. Vandaar gaat het vuile water naar de zuivering op de Rijnoever in Arnhem-zuid, waar hongerige bacteriën popelen om bij wijze van spreken hun tanden in het vuil te zetten.

Vanwege onder meer de Waalsprong is de Arnhemse zuiveringsinstallatie uitgebreid van 125.000 inwonerequivalenten tot 165.000. Dat worden er straks 240.000. Volgens de planning moet dat rond 2005 gebeuren. Het zuiveringsschap, dat hoofdzakelijk vanwege alle nieuwbouwwijken in de Over-Betuwe er nu een slordige veertig miljoen gulden heeft stukgeslagen, kan in ieder geval voorlopig vooruit, weet Van Paassen, maar er blijven onzekerheden. In de prognoses is al rekening gehouden met het door Van Paassen en zijn collega's zo gepropageerde 'afkoppelen', de officiële term om regenwater in de bodem of op vijvers en sloten te lozen in plaats van in het riool. "Want dat is echt zonde." Maar in hoeverre dat afkoppelen scheelt, is nog niet te zeggen. "Voor de Waalsprong hebben we goede afspraken gemaakt. Maar je zit ook met bestaande situaties, waar zoiets veel moeilijker te realiseren is." In de schaduw van het grote Waalsprong-gemaal zijn en worden ook andere, kleinere gemalen aangepast of gebouwd. Zo komt er nabij het grote kassengebied in Bergerden een nieuw gemaal en zijn in Elst en Huissen nieuwe pompen geplaatst. Anders zouden die het moeten afleggen tegen de 'Waalsprong'. "Stel dat die een druk kan leveren van veertig meter waterkolom. Die andere zouden misschien niet verder komen dan tien of twintig. Dan kunnen die nooit tegen die druk opboksen." Nog voordat Van Paassen het glas heeft kunnen heffen op het nu voorlopig afgeronde project wacht het volgende grote karwei, aan de andere oever van de Waal. "De Nijmeegse zuiveringsinstallatie, die in Weurt ligt, moet voor 2003 worden omgebouwd om te voldoen aan nieuwe lozingseisen en moet van 285.000 inwonerequivalenten worden uitgebreid tot 330.000. Leuke klus."

( bron: De Gelderlander, 10-09-2001 )