Waalsprongnieuws

Wijknieuws Woonpark Oosterhout

Toenemende irritatie over bouwvertraging Waalspronggebied

Veel bewoners in de nieuwbouwwoningen in het Waalspronggebied maken zich zorgen over de gevolgen van de bouwstop in Nijmegen-Noord. Ze vrezen dat ze nu nog langer moeten wachten op goede winkelvoorzieningen, veilige verkeerswegen, kinderopvang en schoolgebouwen. Volgens Marc van Nijnatten, woordvoerder van een vijftal bewonersgroepen in woonpark Oosterhout, beginnen mensen zich te irriteren aan de vertragingen. "We wisten natuurlijk wel dat het allemaal wat trager zou gaan in een nieuwbouwwijk. Je houdt rekening met tegenvallers, maar een bouwstop gaat een stap verder. Het begint te frustreren. Het 'kamperen' in de wijk gaat wel erg lang duren", zegt hij cynisch. In het nieuwe Oosterhout wonen inmiddels bijna drieduizend mensen, maar een winkel is nergens te vinden. "En sommige mensen wonen er toch al bijna anderhalf jaar."Volgens Van Nijnatten is het echter niet zo dat de bewoners de overgang naar Oosterhout als een misstap ervaren. "Het is hier op zich heel prettig wonen. De ellende die wij hier meemaken creëert ook een saamhorigheid. Direct na de eerste berichten over de bouwstop voelden veel mensen zich wel heel ellendig. Inmiddels weten we gelukkig dat de bouwstop slechts uitstel betekent."

Van Nijnatten heeft de gemeente onlangs gevraagd of de tegenvallers niet zouden moeten leiden tot een aanpassing van de aanslagen van de onroerend-zaakbelasting voor de bewoners van Oosterhout. "Ze krijgen immers voorlopig minder voorzieningen dan beloofd is." Het antwoord van de verantwoordelijk wethouder stelde Van Nijnatten echter teleur. Een verlaging van de ozb-aanslag zit er niet in, kreeg hij te horen.

Overigens klagen de bewoners niet alleen over de gevolgen van de bouwstap. Elke twee maanden stellen ze talloze problemen aan de orde in overlegvergaderingen met de projectontwikkelaars en de gemeente. "De waterafvoer is vanaf het begin een probleem en oplossingen blijven uit."Al eerder hadden ze gemerkt dat talloze voorzieningen langzamer tot stand komen dan gepland. Zo zou de fietsbrug langs de spoorbrug al in de zomer van 2000 gereed zijn. Nu wordt pas deze zomer met de aanleg gestart. Het winkelcentrum in Oosterhout zou deze zomer open gaan. Maar pas onlangs zijn de eerste heipalen geslagen. Of deze bouw werkelijk afgerond kan worden, is onduidelijk. Want actiegroep De Groene Long heeft stillegging van de werkzaamheden geëist met een verwijzing naar uitspraken van de Raad van State die tot de bouwstop voor het Waalspronggebied hebben geleid. B en W van Nijmegen accepteren die uitspraak, maar vinden dat in enkele gevallen werkzaamheden toch doorgezet moeten kunnen worden. Onder meer uit veiligheidsoverwegingen of uit maatschappelijk belang. In het eerste geval gaat het om het afronden van werkzaamheden in het kader van het bouwrijpmaken van enkele terreinen. In het tweede geval betreft het projecten zoals de winkelvoorzieningen in Oosterhout, de bouw van een medisch centrum. de bouw van een semi-permanent schoolgebouw in Lent en de aanleg van een rotonde in de A325 bij Ressen. Ook willen B en W de aanleg van sportvelden in de Vossenpels in Lent doorzetten. Maar de bouw van bijna 2200 woningen is opgeschort. Ook het geplande plassengebied boven Lent, bijna negentig hectare groot, kan voorlopig nog niet worden gerealiseerd.Voorzetting van de woningbouw is afhankelijk van de ontwikkelingen rond de nieuwe verplichte milieu-effectrapportage (mer) voor het Waalspronggebied. Pas als die mer klaar is en de discussies in de gemeenteraad hierover afgerond zijn, kan aan de herstart van de bouwactiviteiten in de Over-Betuwe gedacht worden. In het gunstigste geval kan die herstart in december 2002 plaatsvinden, maar een uitstel tot de zomer van 2004 sluit de gemeente evenmin uit.

( bron: De Gelderlander, 07-06-2001 )