Waalsprongnieuws

Wijknieuws Woonpark Oosterhout

'Waalsprong moet toegankelijker worden'

De Waalsprong moet in de toekomst beter toegankelijk worden voor gehandicapten. Dat stelde wethouder Paul Depla gisteren tijdens een door de Werkgroep Integratie Gehandicapten (WIG) georganiseerde forumdiscussie over de toegankelijkheid van Nijmeegse gebouwen voor gehandicapten en ouderen. Volgens Depla moet de bouwstop in het Waalspronggebied worden aangegrepen om niet alleen bij de bouw van woningen en voorzieningen, maar ook bij de inrichting van de openbare ruimten 'optimaal rekening te houden met de belangen van de gehandicapten'. "Aanpassing van bestaande gebouwen levert vaak de nodige kosten op. Dan is het weer de vraag voor wiens rekening die kosten moeten komen. De Waalsprong moet een voorbeeld worden van hoe in een vroeg stadium een gebied optimaal toegankelijk wordt gemaakt voor gehandicapten en ouderen."

De forumdiscussie gisteren vond plaats in het kader van het bezoek van de Gelijke Rechten Nu Tour aan Nijmegen. Een speciale delegatie van de Chronisch Zieken en Gehandicaptenraad en PvdA-Kamerlid José Smits deden met een bus vol voorlichtingsmateriaal Nijmegen aan. Met de toer wordt aandacht gevraagd voor een wetsvoorstel gelijke behandeling van gehandicapten. Deze nieuwe wet moet een handvat zijn voor iedereen die zich ten onrechte uitgesloten voelt als het gaat om een baan, zorg of sport. De WIG is van mening dat deze wet een breder kader moet krijgen en ook op het openbaar vervoer van toepassing moet worden. Daarnaast is de organisatie van mening dat de toegankelijkheid van gebouwen en instellingen beter kan. Onlangs opende de WIG daarom een expertisecentrum waar instellingen terecht kunnen met de vraag of hun gebouwen en voorzieningen geschikt zijn voor gehandicapten. Desgewenst wordt bouwkundig onderzoek gedaan en worden verbeteringsvoorstellen gepresenteerd.

Hoewel Depla zegt voor een optimale toegankelijkheid van gebouwen te zijn, acht hij het niet wenselijk dat toekomstige nieuwbouw te allen tijde een positief advies moet krijgen van het expertisecentrum om gerealiseerd te kunnen worden. Depla: "Een vergunningverlening die afhankelijk wordt gesteld van een positief advies van het expertisecentrum is op dit moment niet gewenst. Ten eerste moet nog ervaring worden opgedaan met het centrum. Ten tweede denk ik dat het vaak meer oplevert als gehandicapten zelf aan de bel blijven trekken en met de betreffende organisatie of instelling in gesprek gaan, dan wanneer de overheid alle initiatieven op dat terrein naar zich toetrekt. De gemeente stimuleert onderzoek en advies van het expertisecentrum, maar voorlopig blijft dit los staan van het wel of niet verlenen van een bouwvergunning." Depla liet verder weten 'verbaasd' te zijn dat een nieuw gebouw als LUX volgens de WIG niet op alle fronten voldoet aan de toegankelijkheid voor gehandicapten. "Dat een oud gebouw als de St. Stevenskerk niet optimaal toegankelijk is, daar ontkom je denk ik niet aan. Maar dat een recent gebouw als het LUX-theater voor gehandicapten problemen oplevert, dat mag eigenlijk niet voorkomen."

( bron: De Gelderlander, 06-12-2001 )