Waalsprongnieuws

Wijknieuws Woonpark Oosterhout

Alsnog overleg over alternatief dijkenplan

Rijkswaterstaat is bereid een gesprek aan te gaan met bewonersgroepen in Lent over alternatieven voor de dijkverlegging. Gisteren hebben de samenwerkende bewonersgroepen een brief gekregen van staatssecretaris De Vries met dit aanbod. Woordvoerder Broekman is verheugd over dit schrijven van De Vries. Het is voor het eerst dat de staatssecretaris persoonlijk reageert op verzoeken van de Lentse belangengroepen. Afgelopen jaar hebben de Lentenaren diverse malen aan de staatssecretaris gemeld dat er verschillende alternatieven zijn voor de voorgestelde dijkingreep.

Een dijkteruglegging bij Lent met de aanleg van een nevengeul dwars door Veur-Lent zoals de staatsecretaris dit eerder bepleitte, betekent dat enkele tientallen woningen in Veur-Lent moeten verdwijnen. Een deel van Veur-Lent komt bovendien op een eiland te liggen. Voor de zomervakantie hebben al verschillende politieke fracties in de Tweede Kamer om aandacht gevraagd voor de ingediende alternatieven. De Vries meldt de bewonersgroepen deze week per brief dat zij hier serieus werk van zal maken. Ze zal niet alleen het alternatief van professor Van Ellen laten onderzoeken, maar ook de variant die de Lentse bewoners hebben ingediend. Van Ellen vindt een dijkteruglegging niet nodig. Hij wil de problemen in de flessenhals in de Waal bij Nijmegen oplossen door een diepe nevengeul in het uiterwaardengebied voor de bandijken te graven. De sloop van woningen in Lent is dan niet nodig. De bewonersgroepen steunen dit idee van de professor. Maar ze hebben tegelijk een aanvulling. Ze hebben voorgesteld om het tracé van de nevengeul zoals Rijkswaterstaat dat bedacht had, voorlopig vrij te houden van elke nieuwe bebouwing. Die strook zou dan als een groene zone ingericht moeten worden. In een deel van dit gebied was woningbouw gepland in het kader van de Waalsprong. De bewoners vinden dat die woningen elders neergezet moeten worden. Dit plan heeft als 'voordeel' dat de dijkteruglegging in een latere fase altijd nog uitgevoerd zou kunnen worden. De bewoners zijn ervan overtuigd dat de klimaatveranderingen niet zo snel gaan dat binnen vijftig jaar extreem hoge waterstanden in de Waal te verwachten zijn.

De Vries meldt in de brief dat Rijkswaterstaat als vanzelfsprekend met de bewoners over dit plan zal overleggen. Volgens De Vries is nog geen enkel definitief besluit genomen over de oplossing van de flessenhalsproblematiek bij Nijmegen.

( bron: De Gelderlander, 06-09-2001 )