Waalsprongnieuws

Wijknieuws Woonpark Oosterhout

'Waalsprong' wil opheldering over bereikbaarheid

De bewoners van de Waalsprong willen 'helderheid' hebben over de toekomstige bereikbaarheid van dit stadsdeel. Daaraan bestaat grote behoefte na de hoog opgelopen discussie in de gemeenteraad over de vraag of op korte termijn de voors en tegens van een stadsbrug moeten worden onderzocht of dat voorlopig alleen prioriteit moet worden gegeven aan een doortrekking van de A73.

Volgens Marc van Nijnatten, namens zes verenigingen van huizenkopers contactpersoon in het overleg met de gemeente, is de verwarring momenteel compleet. Komende donderdag heeft hij weer periodiek overleg met de gemeente. Van Nijnatten zal dan vragen om opheldering over wat zijn achterban mag verwachten als het gaat om verbindingen met de oude stad. Hoewel nog lang geen sprake is van acties die verder gaan dan 'vragen stellen', laat Van Nijnatten doorschemeren dat de Waalsprong-bewoners op enig moment mogelijk 'meer druk op de ketel' zullen zetten. "We weten dat we wat rechten hebben en dat er mogelijkheden zijn om iets te doen." Daarmee verwijst hij naar Amersfoort, waar verontruste burgers de bouw van een stadsdeel vergelijkbaar met de Waalsprong lieten stilleggen omdat de bereikbaarheid niet gegarandeerd was. Directe aanleiding om om opheldering te vragen is het feit dat er vorige week in de gemeenteraad op het nippertje toch geen meerderheid was voor een motie die burgemeester en wethouders opdroeg op korte termijn de verkeers- en milieu-effecten van een stadsbrug te onderzoeken. Nadien heeft wethouder P. Boelens van Verkeer verklaard dat zo'n studie er mogelijk volgend voorjaar toch komt.

"De ene week hangt de vlag zo en de volgende week de andere kant op", zo verwoordt Van Nijnatten het onbegrip onder zijn achterban. Bovendien hebben de Waalsprong-bewoners volgens hem eigenlijk geen boodschap aan het politieke geharrewar. "Wij schieten niets op met de discussie zoals die nu verloopt. Welke lobby het wint, daar zitten wij niet op te wachten. Waar het om draait, is dat men niet begint." Van Nijnatten verwijt de gemeente en passant dat die veel te laat is begonnen met nadenken over de bereikbaarheid van de Waalsprong. Van Nijnatten beklaagt zich naar aanleiding van de meningsverschillen binnen de gemeente dat 'we niet weten met welke zekerheid uitspraken worden gedaan'. Daarmee doelt hij onder meer op Boelens' mededeling dat er mogelijk toch een studie naar een stadsbrug komt. Voor hem is de vraag of dit een zoethoudertje is. De contactpersoon van vooral het Oosterhoutse deel van de Waalsprong ziet de problemen met de beloofde bereikbaarheid overigens breder dan alleen een nieuwe verbinding voor autoverkeer. Hij wijst nadrukkelijk ook op het herhaalde uitstel van de aanleg van een fietsbrug. "Die had er zomer 2000 al moeten zijn." Van Nijnatten waarschuwt dat de bewoners zonodig moeten uitzoeken wat hen te doen staat. "Je hoeft de krant maar te pakken om te zien wat mogelijk is", zegt hij met een verwijzing naar Amersfoort. Het was PvdA-fractievoorzitter T. van Vroenhoven die vorige week de vrees uitsprak dat in de Waalsprong bewoners net als in Amersfoort naar de bestuursrechter zullen stappen om hun recht op bereikbaarheid te claimen. Van Nijnatten oppert de mogelijkheid wel maar laat nog in het midden of zijn achterban zo'n stap zal zetten. "Zo ver zijn we nog niet. We hebben het nog niet besproken en het is ook nog door niemand aangekaart." Voor hem zelf is op voorhand een overweging dat de Waalsprong-bewoners zelf de dupe kunnen worden van een eventuele bouwstop.

( bron: De Gelderlander, 02-10-2001 )