Wijknieuws

Waalsprong krijgt er 64 woningen bij

Een uitzonderlijke gebeurtenis valt vandaag te registreren in de Waalsprong. Hier wordt het officiŽle startsein gegeven voor een woningbouwprojec, inmiddels een schaars goed in woonpark Oosterhout. Reden voor een feestje, waarbij zelfs vuurwerk wordt afgestoken.

Anderhalf jaar gedwongen bouwstop zal het feestje vanmiddag niet verhinderen. Ondanks de tijdrovende milieustudie die de bouw van het nieuwe stadsdeel in Nijmegen-Noord lam legt, mogen hier 64 koopwoningen worden neergezet. Een onherroepelijk geworden bouwvergunning maakt dat volgens de gemeente Nijmegen mogelijk. De huizen, in de prijsklasse van 500.000 tot 850.000 gulden, zijn op acht na allemaal verkocht. Kopers staan voor de resterende woningen volgens projectontwikkelaar Amstelland in de rij. Amstelland hoopt de eerste woningen van wat officieel project De Lanen heet, in de zomer van volgend jaar te kunnen opleveren.

Of de champagne niet te vroeg uit de koelkast wordt gehaald, moet volgens De Groene Long nog blijken. Eerder was het deze milieugroep uit het dorp Oosterhout die bij de hoogste rechter afdwong dat de Waalsprong zo'n anderhalf jaar stil komt te liggen. Voorzitter J. Coopmans denkt er hard over ook het kleine feest van vanmiddag te verstieren: "Volgende week ga ik met de wethouder praten. Ik wil zeker weten of de bouwstop niet ook voor De Lanen zou moeten gelden." De scepsis kan volgens Coopmans in het uiterste geval opnieuw tot een gang naar de rechter leiden. Behalve De Lanen wil De Groene Long ook aanleg van bouwwegen en onteigeningen in onder meer Visveld en De Stelt aan de kaak stellen: "Daar wringt de schoen nog veel meer. Bewoners van 't Zand in Lent zitten met een bouwweg die ze niet willen en die na 3 mei (de datum dat de rechter zich uitsprak voor een hernieuwde mer-procedure, red) is aangelegd." De gemeente heeft eerder laten weten niks illegaals gedaan te hebben. Bepaalde werkzaamheden zijn nog een tijdje doorgezet omdat de veiligheid dat vereiste. Bovendien is het in overleg met de Inspectie Ruimtelijke Ordening gegaan. Coopmans is ontevreden over de startnotitie die de gemeente heeft geschreven voor uitvoering van de nog te houden milieustudie: "De gemeente hanteert een verkeerde beginsituatie. Als uitgangssituatie moet die van 3 mei gelden." De Groene Long wil volgende week van de wethouder horen dat de startnotitie wordt aangepast. Gebeurt dat niet, dan sluit Coopmans een strijd om stillegging van de bouw van onder meer De Lanen niet uit.

( bron: De Gelderlander 26-10-2001 )