Wijknieuws

Huisartsenpost Oosterhout in schuur baron

De huisartsenpost van het dorp Oosterhout verhuist naar de schuur van baron Van Boetzelaer bij woonpark Oosterhout, een nieuwbouwwijk in Nijmegen-Noord. Het pand aan de Groenestraat biedt ruimte aan uiteindelijk vier huisartsen, een fysiotherapeut en mogelijk ook een cesartherapeut.

Dat zegt Charles Verhoef, een van de betrokken huisartsen. Hij hoopt dat de nieuwe medische post voor het Over-Betuwse en Nijmeegse Oosterhout begin 2003 de deuren kan openen. "Het is een oude boerenschuur waarin ooit tractoren en koeien hebben gestaan", zegt Verhoef. "De baron heeft de buitenkant onlangs flink opgeknapt. Van binnen moet er nog van alles verbouwd worden. En het bestemmingsplan moet gewijzigd worden. Het is een mooie locatie. De inwoners van het dorp zien de schuur als onderdeel van oud-Oosterhout, ook al maakt het nu deel uit van Nijmegen." De huisartsenpraktijk breidt de komende jaren flink uit. "We hebben nu een derde huisarts aangenomen", zegt Verhoef. "En er is ruimte voor nog een vierde. Uiteindelijk moeten er zo'n tienduizend mensen van onze diensten gebruik kunnen maken. Maar dan zou de schuur wel uitgebouwd moeten worden." De Oosthoutse huisartsen kampen al jaren met ruimtegebrek in het huidige onderkomen aan het Vredesplein in het dorp. De medici hadden het voormalige Kruiswerk-pand willen kopen van de Stichting Thuiszorg, maar de vraagprijs bleek te hoog. "We zijn al in een vroeg stadium gaan zoeken naar een andere ruimte", zegt Verhoef. "We zijn met iedereen van de eerstelijnszorg om de tafel gaan zitten. Nu blijkt dat de schuur te klein is om onderdak te bieden aan de apotheek en de tandarts. Die moeten nu elders een plek vinden." De huisartsen mochten niet bouwen op de locatie van hun eerste voorkeur: nieuwbouw midden in de groenstrook tussen het dorp en het woonpark Oosterhout. Een medisch centrum in een pand naast de supermarkt in de nieuwbouwwijk bleek te prijzig. Onderhandelingen met projectontwikkelaar ABC Vastgoed over de vestiging van een post aan het begin van de Groenestraat liepen spaak. "Ze zouden tekeningen en en kostenplaatje voor ons maken, maar we hoorden maar niets", zegt Verhoef. "Een onbetrouwbare partner."

Uiteindelijk kwamen de huisartsen bij baron Van Boetzelaer uit. Die was bereid zijn schuur te verkopen voor een aanvaardbare prijs. "De uitstraling van het pand blijft landschappelijk", zegt Verhoef. "De schuur van de baron ligt precies tussen het dorp en het woonpark. Voor ons de op een na beste plek."

( bron: De Gelderlander, 24-10-2001 )