Wijknieuws

WiFi in Woonpark Oosterhout: ervaringen van een gebruiker

In Woonpark Oosterhout hebben we lang moeten wachten op enige vorm van breedband internet. De enige mogelijkheid voor een beetje redelijke verbinding was ISDN. Er was niet de mogelijkheid voor internet via de kabel (UPC) of internet via ADSL (KPN). Een van de redenen hiervoor is dat zowel KPN als UPC ons (postcode)gebied steeds heeft beschouwd als landelijk gebied, waardoor het hen niet rendabel leek om de lokale telefoon/kabelswitches aan te passen voor internet functionaliteit.

Gelukkig kregen we een half jaar geleden een alternatief in de vorm van 'wireless internet' via de WiFi technologie. WiFi staat voor 'Wireless Fidelity' en is een wereldwijde standaard voor draadloos dataverkeer (IEEE 802.11b ). Praktisch komt het er op neer dat er op je huis een antenne wordt geplaatst die draadloos contact houdt met een 'access-point' in de buurt. De afstand tussen access-point en je antenne mag niet meer zijn dan 7 kilometer en er moet sprake zijn van een 'zichtverbinding' ( er mogen dus geen obstakels in de weg staan zoals bomen, flatgebouwen en dergelijke..). Vanaf het 'access-point' gaat de verbinding naar internet via een vaste infrastructuur ( glasvezel e.d.)

Configuratie

In Woonpark Oosterhout en omgeving wordt WiFi verzorgd door het bedrijf IT's Logic uit Barneveld. Het access-point is geďnstalleerd op de kerktoren van de St. Leonardusparochie in het oude dorp Oosterhout. Vanuit Woonpark Oosterhout is de afstand tot de kerktoren nergens méér dan 3 á 4 kilometer. Om verzekerd te zijn van een zichtverbinding met de kerktoren wordt op of nabij de nok van het dak een antenne geďnstalleerd. Deze antenne ziet er uit als een plat paneeltje van 30x30 cm dat gericht staat naar de kerktoren van Oosterhout. Het paneeltje staat op een ijzeren buis dat op het dak wordt bevestigd. Hiervoor wordt een dakpan verwijderd en de buis wordt op het houtbeschot geschroefd. Om de buis zit een loden plaat die de functie van de verwijderde dakpan overneemt. Bij woningen met een schoorsteen kan worden volstaan met de montage van buis en antenne aan de schoorsteen ( zonder loodslab ). Vanuit de antenne komt een lange (UTP-straight) netwerkkabel, die je woning binnenkomt via een gaatje (onder de pannen) in het dak. Op het einde van de UTP kabel zit een klein verdeeldoosje: hierop zit een voeding aangesloten die de antenne voorziet van stroom . Vanuit het verdeeldoosje gaat de (UTP)netwerkkabel nog een eindje door om te eindigen in een RJ45 stekker. Deze kabel kan je op twee manieren aansluiten aan je systeem:

E-mail

Bij het instap-abonnement ( 50,- euro per maand ) krijg je geen POP3 account via IT'sLogic. Dat is op zich niet zo'n bezwaar omdat je nog steeds je mail kan ophalen via je POP3 server van de provider van je huidige e-mail account. Echter SMTP (sturen van mail vanuit je account) functionaliteit is lastiger: je kan niet zomaar vanaf internet je SMTP server bereiken omdat ze aan de buitenkant afgeschermd zijn voor misbruik (spammers bijvoorbeeld). Wat je wel kan proberen is om in de instellingen van bijv. Outlook Express de SMTP authenticatie aan te zetten ( staat normaal uit..). Alvorens je e-mail kan versturen moet je worden ge-authenticeerd. Bij "HetNet" werkt deze mogelijkheid in ieder geval...

Procedure

Je doet de aanvraag bij IT's Logic. Dit is tevens de partij met wie je een overeenkomst aangaat. Na enige tijd wordt er contact opgenomen om een afspraak te maken voor installatie. Dit wordt uitgevoerd door de firma Super Shop uit Heteren. De installatie is enigszins afhankelijk van het weer; bij regen of gladheid kunnen de monteurs niet het dak op. Nadat de installatie werkend is opgeleverd wordt binnen enkele weken het volgende bedrag van je rekening geďncasseerd: installatiekosten ( 300,- euro ), borg antenne ( 200, - euro ) , 3 maanden abonnementsgeld ( 150,- bij instap-abonnement..)

Bevindingen

Als je gewend bent aan Internetten via modem of ISDN dan is de snelheid van WiFi echt een sensatie. Een webpagina staat in een fractie van een seconde op je scherm en ook je mail is heel snel opgehaald. Echter het is niet zo dat je voortdurend een snelheid van 2 Mb (download) haalt. De waarden fluctueren nogal: van 512 Kbit (= 64 KByte) tot 2 Mbit (= 256 KByte). (Dataverkeer wordt doorgaans uitgedrukt in bits per seconde; niet te verwarren met bytes per seconde. 1 byte is ca. 8 bit. Bijvoorbeeld ISDN heeft een snelheid van maximaal 128 Kbit (=16KByte ) bij gebruik van beide B- kanalen..). De snelheid van je verbinding kan je overigens testen via www.speedtest.nl. Hierbij wordt live je verbinding getest door een bestand te downloaden en te uploaden.

Voorlopige conclusie

WiFi werkt goed en snel ! Tevens is de installatie van WiFi aan je computer thuis erg eenvoudig. Voor de installatie en configuratie van WiFi via je thuisnetwerk is wel wat kennis en ervaring nodig. Indien je vragen hebt over hoe je je thuisnetwerk moet configuren dan kan je me mailen: b.j.m.vandenberg@hetnet.nl

Voor verder informatie over WiFi, prijzen en abonnemenen: zie http://www.itslogic.nl

 

Bart van den Berg

Webmaster Website Woonpark Oosterhout