Wijknieuws

Debat: "MTC in mondiaal perspectief" in LUX, 21 maart om 20.00u.

Donderdag 21 maart 's middags festival op Plein 44, 's avonds debat in LUX Manifestatie over rol Nijmegen in wereld-economie. Wat betekenen de omstreden plannen voor het grootschalige bedrijventerrein MTC voor de ontwikkelingslanden? Wat kan de gemeente Nijmegen doen tegen het wereldwijde broeikaseffect? Deze vragen komen op donderdag 21 maart aan bod tijdens de manifestatie 'Hier & Daar'. Diverse organisaties hebben hiervoor een afwisselend programma opgezet. Belangstellenden zijn van harte welkom!

Mondiaal Festival op Plein 1944 van 14.00 uur - 18.00 uur

Op Plein 1944 wordt donderdag een grote circustent opgesteld. Artiesten als Ygdrassil (duo, onder meer bekend van Lowlands), Cissoko (Afrikaanse muziek), Holgersson (melodieuze songs) en Sleeping Beauty (folk) brengen gratis muziek ten gehore. Op het programma staan verder onder meer straattheater, film en informatiestandjes. Ook is er lekker eten verkrijgbaar.

Debat 'MTC in mondiaal perspectief' in LUX, aanvang 20.00 uur in zaal 6 (vrij entree)

De aftrap voor dit debat wordt gegeven door de bekende econoom Arnold Heertje en duurzaamheidsdeskundige Irene Dankelman. In de eerste debatronde wordt vervolgens ingegaan op de verhouding tussen de regionale economie van het Knooppunt Arnhem-Nijmegen en de mondiale verdeling. Daarover gaan economen met verschillende achtergronden met elkaar in discussie. In de tweede ronde staat de rol van de transportsector centraal. Kan het MTC een bijdrage leveren aan een duurzame ontwikkeling van de regio? Deelnemers zijn de Han Wieringa (KPMG), Han Mur (Nederland Distributieland), Wouter van Eck (GroenLinks Nijmegen) en Hubert Bruls (wethouder, CDA). Een panel van deskundigen zal ook inbreng hebben, daarin zitten onder meer Leo de Jong (Ontwikkelingsbedrijf MTC), Alex de Meijer (Milieudefensie), Jean Buskens (KAN) en Ton Baden (Gelderse Milieufederatie). Bram van Ojik (departement Internationale Samenwerking) is voorzitter bij de discussies.

Meer informatie op internet: www.kun.nl/hierendaar ( De manifestatie 'Hier & Daar' is opgezet door een samenwerkingsverband van Milieudefensie, het Universitair Milieuplatform Nijmegen en de studieverenigingen AKOS (ontwikkelingsstudies), Milieuprisma (mens- en maatschappijwetenschappen) en Mundus (planologie en sociale geografie). FinanciŽle ondersteuning is afkomstig van de Nationale Commissie voor Internationale Samenwerking en Duurzame Ontwikkeling, Stichting Nijmeegs Universiteitsfonds, Landelijk Hogeschool- en Universitair Milieuplatform, Faculteit der Managementwetenschappen KUN en de Gemeente Nijmegen.

( bron: mailing Milieudefensie, 18-03-2002 )