Wijknieuws

Laarzen aan, survival in nieuw Oosterhout

NIJMEGEN - Mooi bloesje, nette pantalon en daaronder felgele laarzen. Wie in de nieuwbouwwijk van Oosterhout woont, gaat niet meer de straat op in zijn nette schoenen. Het kan wel, maar dan kan het paar na een aantal weken bij het vuilnis worden gezet.
Op de straten in de wijk liggen grote plassen en de bermen zijn één en al modder. De oversteek naar de andere kant van de straat betekent een survival door en langs grote modderpoelen. Sommige bewoners kunnen vanaf de voordeur niet eens schoon bij de auto komen.Aan de wagens in de wijk is te zien dat de bewoners al een tijdje met het probleem zitten. Bij een aantal auto's zijn de ramen zelfs zwart van de modder. Wassen heeft ook weinig zin, want na een rondje door de wijk ziet het er weer net zo uit.
Een wagentje van de Dienst Afvalstoffen en Reiniging (DAR) probeert het probleem te verkleinen door de straten schoon te vegen. Al het zand en water wordt opgenomen. Maar even later komt de vloeistof er aan de achterkant weer uit. 'Hij liet het gisteren gewoon lopen bij mij voor de deur. Ik stond versteld', zegt een moeder uit de wijk verontwaardigd. De werknemer van de DAR zegt dat hij alleen de opdracht heeft om het zand van de straten te halen, zodat er geen modder meer ontstaat. 'Water ligt overal in Nederland. Het is het zand wat er hier zo'n modderpoel van maakt', vertelt hij.
Veel helpen de rondjes van het wagentje niet. Als hij de hoek om is, scheurt er een auto over de weg die alles weer smerig maakt. 'Ja, ik weet het. Ik ben aan het dweilen met de kraan open.'
De enige die er plezier in hebben, zijn de kinderen in de wijk. Vrolijk stappen ze met hun gele, rode en paarse laarzen door de viezigheid. Lekker vies worden. Het is de ideale speeltuin voor het kleine grut.

( bron: 'De Gelderlander', 16-12-2000 )