Wijknieuws

Winkelhart Oosterhout kan eerder

Bouwbedrijf Heijmans kan doorwerken aan de bouw van een nieuw winkelcentrum in woonpark Oosterhout. De bestuursrechter in Arnhem vindt dat de bouwstop voor de Waalsprong niet geldt voor dit project. De gemeente Nijmegen is blij met deze beslissing van de rechter. Het is bovendien positief voor de bijna drieduizend bewoners van woonpark Oosterhout. Die zijn nu voor hun dagelijkse boodschappen aangewezen op winkels in Elst, Bemmel, Lent of Nijmegen. Zij kunnen er nu vast op rekenen, volgens een woordvoerder van Heijmans, dat er medio volgend jaar een supermarkt (AH) in hun wijk wordt geopend. Bovenop de winkel komen 28 appartementen.

De positieve beslissing van de rechter betekent overigens niet dat de gemeente er nu op kan rekenen dat ook andere stilgelegde bouwprojecten in Lent en Oosterhout alsnog kunnen worden doorgezet. Dat zal per project en afhankelijk van juridische procedures bekeken moeten worden. Eerder heeft het stadsbestuur laten weten dat het de bouwstop voor 2000 woningen accepteert, maar dat een aantal kleinere projecten hoe dan ook al afgerond zullen worden, zoals de bouw van een medische voorzieningen in Oosterhout, sportvelden in Lent, enkele onderwijsgebouwen, een rotonde in de A325 bij Ressen en het ondergronds leggen van hoogspanningsleidingen. De gemeente wil die projecten doorzetten uit veiligheidsoverwegingen en/of uit maatschappelijk belang. Onder meer wordt hiervoor gewezen op de positie van de honderden nieuwe huishoudens in het Waalspronggebied.

De Groene Long accepteerde dit standpunt van de gemeente niet en sprak in het geval van het winkelcentrum Oosterhout van een 'provocatie'. Volgens de actiegroep moet Nijmegen zich volledig houden aan de opgelegde bouwstop. Daarvoor wordt verwezen naar een uitspraak van de Raad van State van begin mei. Volgens de RvS moet de bouw stoppen omdat Nijmegen geen officiŽle milieu-efectrapportage heeft gemaakt voor de Waalsprong. Dat milieu-onderzoek moet nu alsnog uitgevoerd worden. In de rechtszaak rond het bouwplan voor het winkelcentrum heeft de gemeente aangevoerd dat het hier om een afrondende invulling in een reeds aangelegde wijk met 800 huizen. Het milieu-onderzoek heeft hierop - hoe het ook uitvalt - geen enkele invloed op. Woordvoerder Coopmans van De Groene Long reageert vrij nonchalant op de uitspraak. "Ik feliciteer Nijmegen. Wij zijn met name in beroep gegaan om de ondernemers in Oosterhout en Lent te helpen. Dat centrum wordt veel te groot. Het wordt een grote concurrent voor de lokale winkeliers."

( bron: De Gelderlander, 16-06-2001 )