Wijknieuws

Woonpark Oosterhout komt op TV: Zaterdag 10 maart om 22.50u., Ned. 1

Aanstaande zaterdag, 10 maart, om 22.50u. komt bij de IKON op Nederland 1 een progamma over VINEX-locaties. Het progamma heet "Babylon" en besteed aandacht aan wonen in Nederland. In deze aflevering van Babylon gaat het over VINEX-locaties en als voorbeeld van een Vinex-locatie zal Woonpark Oosterhout te zien zijn. Bijgaande tekst geeft een toelichting over het progamma:

"Babylon"

Paradijs in de bouwput - de Waalsprong van Nijmegen.

10-03-2001 22:50 - 23:44, Nederland 1 (IKON)

( Genre: Informatief; Presentatie: Kefah Allush. )

Actueel themaprogramma waarin in drie speciale afleveringen aandacht wordt besteed aan wonen in Nederland. Kefah Allush ondervindt aan den lijve wat het betekent om te wonen in een achterstandswijk van de grote stad, een lieflijk dorp en een VINEX-locatie. Over wonen bestaan de grootste illusies en de scherpste meningen. De VINEX-locatie is lelijk, eenvormig en verschrikkelijk. Toch gaan hele volksstammen er met plezier een te duur huis kopen. In het dorp kan je nog gemeenschap en veiligheid vinden. Maar zelfs in de kleinste dorpen begint men het oog op elkaar te verliezen en verdwijnt de saamhorigheid. De achterstandswijk zou volgens velen niet mogen bestaan. Toch leven er veel mensen naar tevredenheid.

Afl.1 : Paradijs in de bouwput - de Waalsprong van Nijmegen. In deze aflevering staat de VINEX-locatie centraal. Vraag een buitenlander wat het meest opvallend is aan de ruimte in Nederland en hij noemt tien tegen één de lelijke, eenvormige nieuwbouwwijk. Het lijkt het summum van de Nederlandse volksaard: doe maar gewoon, ongezellig, kaal, onopvallend, gelijkmatig. Maar het succes van de zogenaamde VINEX-locaties valt niet langer te ontkennen. Mensen wonen er rustig, de kinderen kunnen er weer op straat spelen en je kan voor de deur parkeren. Wat wil een Nederlander nog meer? Kefah Allush trok naar woonpark Oosterhout, het begin van een gigantische nieuwbouwwijk waarmee Nijmegen eindelijk de sprong over de Waal waagt. Uiteindelijk moeten er dertigduizend mensen gaan wonen, maar nu is het nog een bescheiden witte vlek in een modderig weiland. Straks is het een wooncorridor tussen Nijmegen en Arnhem, één van de door het kabinet aangewezen stedelijke knooppunten met topvoorzieningen.

( Presentatie: Kefah Allush. Regie: Kefah Allush. Eindredactie: Leon Willems. )

( bron: www.omroep.nl )