Wijknieuws

Groen Links grootste partij: MTC op losse schroeven ?

De Gemeenteraadsverkiezingen van woensdag 6 maart kunnen grote gevolgen hebben voor het al dan niet doorgaan van het Multimodaal Transport Centrum tussen Oosterhout en Valburg. Nu Groen Links de grootste Nijmeeges fractie gaat krijgen is het aan hun om de coalitiebesprekingen te initiŽren. Een logische coalitie zou zijn: Groen Links, PvdA en SP. Eerder deze week werd er reeds een voorschot hierop genomen in een verkiezingsdebat in het LUX-theater:

Bij het afsluitende LUX/Gelderlander-debat werd voor een volle zaal verder duidelijk dat het al dan niet doorgaan van het Multimodaal Transportcentrum (MTC) bij Valburg eveneens voor onderhandelingen vatbaar is. PvdA-lijsttrekker P. Depla: "We zullen niet doorgaan als blijkt dat het een doodlopende weg mocht zijn." Daarmee creŽerde hij een opening naar GroenLinks, voor wie het MTC nagenoeg onbespreekbaar is. Lijsttrekker L. Scholten stuurt aan op een referendum: "En allereerst moeten we een time-out afroepen om de haalbaarheid te heroverwegen. Pas als daar over te praten valt bij de onderhandelingen, gaan wij er mee door." De SP wilde zelfs zover niet gaan. Voor lijsttrekker H. van Hooft is samenwerking met CDA en VVD bij voorbaat uitgesloten. Daarmee ligt voor de SP een coalitie met PvdA en GroenLinks voor de hand: "Omdat we graag samen gaan met GroenLinks, zit er voor de PvdA niets anders op dan het MTC te laten vallen."

De toekomst van het omstreden MTC is met de recente verkeizingsuitslag nog onzekerder geworden dan die al was; tot nog toe werd het MTC vooral gedragen door politici die zich voornamelijk aan de rechterkant van het politieke spectrum bevinden.

redactie Wijknieuws

( bronnen: De Gelderlander, TV-Gelderland, ANP )