Wijknieuws

Stadsbrug en MTC bespreekbaar ( verkiezingsdebat )

De aanleg van een tweede stadsbrug krijgt van een nieuw college in Nijmegen waarschijnlijk de voorkeur boven het doortrekken van snelweg A73 over de Waal. Die conclusie kan getrokken worden na het slotverkiezingsdebat dat gisteravond ( maandag 4 maart ) werd gehouden in LUX. Alleen een krap meerderheidscollege met daarin CDA en VVD kan nog een andere richting aan de discussie geven.

VVD-lijsttrekker P. Boelens liet gisteravond weten van de liberale voorkeur voor het doortrekken van de A73 geen breekpunt te zullen maken bij de college-onderhandelingen. Het CDA liet eveneens doorschemeren zich plooibaar te zullen opstellen. CDA-lijsttrekker R. Ester: "De bruggen moeten er allebei komen. Begin met de A73 en dan de stadsbrug, maar ik wil nu niet zeggen dat we aan die volgorde keihard zullen vasthouden." Omdat de andere grote partijen - SP, GroenLinks en PvdA - de prioriteit bij voorbaat leggen bij een tweede stadsbrug, lijkt de keuze dus in het voordeel daarvan uit te vallen. Ook VVD en CDA wensen zo'n brug, maar beide partijen hebben tot nu toe steeds gezegd dat beter eerst kan worden gelobbyd voor de A73.

Bij het afsluitende LUX/Gelderlander-debat werd voor een volle zaal verder duidelijk dat het al dan niet doorgaan van het Multimodaal Transportcentrum (MTC) bij Valburg eveneens voor onderhandelingen vatbaar is. PvdA-lijsttrekker P. Depla: "We zullen niet doorgaan als blijkt dat het een doodlopende weg mocht zijn." Daarmee creëerde hij een opening naar GroenLinks, voor wie het MTC nagenoeg onbespreekbaar is. Lijsttrekker L. Scholten stuurt aan op een referendum: "En allereerst moeten we een time-out afroepen om de haalbaarheid te heroverwegen. Pas als daar over te praten valt bij de onderhandelingen, gaan wij er mee door." De SP wilde zelfs zover niet gaan. Voor lijsttrekker H. van Hooft is samenwerking met CDA en VVD bij voorbaat uitgesloten. Daarmee ligt voor de SP een coalitie met PvdA en GroenLinks voor de hand: "Omdat we graag samen gaan met GroenLinks, zit er voor de PvdA niets anders op dan het MTC te laten vallen."

Andere punten waar de vijf grote partijen hard op in willen zetten bij de college-onderhandelingen hebben vooral te maken met voorzieningen op wijkniveau. Zo vindt GroenLinks het onacceptabel dat er wordt bezuinigd op de wijkcentra. En er moet meer ingezet worden op werkgelegenheid voor allochtonen. Dat betekent volgens lijsttrekker Lenie Scholten dat ofwel het geld effectiever besteed moet worden ofwel dat er geld bij moet komen. Zo niet, dan haakt GroenLinks af bij de collegeonderhandelingen. Zo ook de SP. Die partij wil geen enkele bezuiniging meer zien als het gaat om voorzieningen in de wijken. Per inwoner in een aanpakwijk moet er 50 euro geïnvesteerd worden. Ook de huidige collegepartijen CDA, VVD en PvdA zetten sterk in op de leefbaarheid in de wijken.

( bron: De Gelderlander, 05-03-2002 )