Wijknieuws

Bouwers zitten niet stil in de Waalsprong

LENT/OOSTERHOUT - Wie denkt dat de bouwers en projectontwikkelaars in het Waalspronggebied stil zitten als gevolg van de discussies over de teruglegging van de dijk bij Lent, heeft het goed mis.

Vrijdagmiddag wordt het startschot gegeven voor de bouw van 114 koopwoningen in Visveld-Noord (Lent) en in het weekeinde van 2 december is er een grote woonbeurs in zaal De Maranter waarbij duizend woningen voor het Nijmeegse woonpark Oosterhout in de verkoop gaan. Afgelopen week hebben burgemeester en wethouders van Nijmegen bovendien het voorontwerp van het bestemmingsplan Woenderskamp-Hof van Holland vastgesteld. Dit laatste plan is bedoeld om de weg vrij te maken voor de bouw van circa 2450 woningen in het zuidwesten van Lent. Op 21 november is een inspraakavond over dit plan gepland. Het had overigens niet veel gescheeld of door het bouwplan Woenderskamp-Hof van Holland was een streep gezet. In de eerste studies naar de mogelijkheden van een dijkteruglegging aan de Over-Betuwse Waalzijde werd door Rijkswaterstaat, de gemeente en het polderdistrict nog uitgegaan van een verplaatsing van de dijk tot zelfs voorbij de spoorbrug richting Hof van Holland.

Volgens wethouder Depla heeft de gemeente Nijmegen hier uiteindelijk een veto over uitgesproken. Want met zo'n uitgebreide dijkverplaatsing zou het Waalsprongproject in gevaar zijn gekomen. Zo'n grote dijkingreep zou ten koste zijn gegaan van bijna drieduizend geplande nieuwbouwwoningen. Met de aanpassing van de dijk bij Veur-Lent en in de omgeving van De Stelt blijft de schade voor de Waalsprong beperkt tot een verlies van maximaal 1500 woningen in De Stelt en de dijkenzone. Ook fors, maar nog net acceptabel voor de gemeente.

Met name met de woonbeurs begin december willen de gemeente en de projectontwikkelaars een signaal afgeven dat er ondanks allerlei problemen in Lent in de hoogste versnelling wordt doorgewerkt aan de Waalsprong. Er is enige vrees dat buurgemeenten in de Over-Betuwe (Elst, Bemmel, Arnhem) potentiŽle belangstellenden voor een woning in het Waalspronggebied gaan weglokken. Tot voor kort was het geen enkel probleem om woningen in Oosterhout en Lent aan de man te brengen. 'We hadden een voorkeurspositie opgebouwd en die willen we handhaven', aldus -Depla. Aanvankelijk was de woonbeurs in De Maranter gepland op 23 oktober. Het besluit van staatssecretaris De Vries een extra dijk bij Lent te leggen, leidde tot een uitstel van anderhalve maand.  

( bron: De Gelderlander, 02-11-2000 )